Terrasverwarming op gas of elektriciteit?

Terrasverwarmers zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en met elektriciteit of gas als brandstof. De elektrische variant moet uiteraard op het lichtnet worden aangesloten, terwijl de gasvariant  op butaan-/propaangas werkt en dus moet worden aangesloten op een gasfles. Maar wat is nou beter; gas of elektriciteit? Beide vormen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Verbruik

Qua verbruik maken de twee brandstoffen uiteindelijk niet zoveel uit. Het gebruik van een terrasverwarmer op elektriciteit is misschien wel iets duurder, maar daarentegen is het rendement ook hoger, waardoor het weer voordeliger wordt. Voor wat betreft de verbruikskosten zijn beide soorten verwarmers dus gelijk.

De gasvariant heeft wel een paar nadelen. Zo raakt de gasfles op een gegeven moment leeg en moet hij vervangen of bijgevuld worden en deze vulpunten zijn niet altijd bij u in de buurt. Ook moet er mee gesjouwd worden en moet de gasfles steeds opnieuw aangesloten worden. Daarnaast zijn de verwarmers op gas veelal een stuk groter dan die op elektriciteit en nemen ze dus ook meer ruimte in als ze voor de winter opgeborgen moeten worden. Elektrische terrasverwarming biedt veel meer gebruiksgemak.

Het grote voordeel van een terrasverwarmer op gas is dat u hem overal kunt plaatsen waar u maar wilt, omdat hij niet op het lichtnet aangesloten hoeft te worden. Om dezelfde reden kunt u zoveel gasverwarmers plaatsen als u wilt. Bij een elektrische terrasheater moet u ook altijd oppassen dat u niet teveel apparaten aansluit op 1 groep in de meterkast (meestal 16A). Meestal kunt u per groep maximaal 3680VA aansluiten, dus maximaal 2 heaters van 1300 W.